Torrent Power Interview Questions and Answers Explained

Hello, Everyone,

I am an electrical engineer, completed electrical engineering from GCOEA (Government College of Engineering, Amravati). I’m sharing my Torrent Power Limited Interview experience for Graduate Engineering Trainee (GET) with you.

For those who don’t know, Torrent Power Limited is one of the very popular leading Electrical core companies in the power sector.

Torrent Power Interview Questions

Firstly they (interviewer) asked me, personal interview questions like-

  1. Explain yourself.
  2. How to get admission in GCOEA.
  3. Explain about your family background.
  4. What is your hobby? and asked other family-related questions.

The intention of these questions is to make you comfortable. Then, they started with technical round questions.

Here are some of the technical questions that interviewer asked me.

  1. What do you know about electrical?
    Answer: Electrical is a basic branch of engineering that deals with the generation, distribution, storage, and conversion of electrical energy/power, etc.
    You can find more points in electrical and Electronics Engineering.
  2. What do you mean by the distribution system?
    Answer: The network of the conductors carries electrical power from the substations to the consumers’ end. This network is called a Distribution system.
    You should know the basic difference between the transmission and distribution system.
  3. Explain the load curve.
  4. What is the transformer?
    Answer: A transformer is an electromagnetic device that is used to step up or step down the voltage level with respect to increasing or decreasing the current level at a constant frequency.
    You can explain the main parts of an electrical transformer.
  5. What is the pad type transformer?
  6. Explain the main function of an energy meter.
    Answer: The main function of an energy meter is to measure and detect the amount of electric energy consumed by the electrical load or appliances.
  7. What is protection for the pole-mounted transformer?
  8. What are the different types of overhead conductors?
    Answer: Basically, there are four different overhead conductors used such as All Aluminium Conductor (AAC), All Aluminium Alloy Conductor (AAAC), Aluminium Conductor Steel Reinforced (ASCR), and Aluminium Conductor Alloy Reinforced (ACAR).
    Also, read the difference between conductor and insulator.
  9. What is the extreme voltage range of a distributed transformer?
    Answer: 33kV is an extreme voltage range of distributed transformer by MSEDCL.
  10. What are CT and PT? Describe it’s specifications.
    Answer: CT stands for the ‘Current Transformer’. It is one of the types of transformer which can reduce the alternating current at a constant frequency.
    PT stands for the ‘Potential Transformer’. Sometimes, it is called as the ‘Voltage Transformer’ (VT). This transformer can transform or reduce the voltage at a constant frequency.
  11. What is the kV rating of the generator and alternator?
  12. What are the ranges of transmission voltage generated?
    Answer: Basically, transmission lines carry high voltage in the range of 66kV, 132 kV, 220 kV, 400 kV, and 765kV.
  13. Why do we need to step up voltage for high transmission? And why we can’t generate 400kV?

These are the basic electrical questions that asked in the first and second technical rounds. To crack these two rounds, you should be good at the basic electrical circuit concepts. Also, you should revise your project very well.

Some other Interview Questions:

All the Best!


Editors’ Note: These Torrent Power interview questions and experience are shared by the candidate. We wish him all the best for his future.


Test Your Skill | Quiz Time

dipslab mcq quiz

Leave a Comment